Wyposażenie gastronomii – o czym warto pamiętać otwierając restaurację?

Wyposażenie gastronomii – o czym warto pamiętać otwierając restaurację?

9 listopada, 2017 Wyłączono przez PK

Chcąc urządzić lokal gastronomiczny należy wziąć pod uwagę wiele czynników, które mają wpływ na jego sprawne działanie oraz przyciąganie klientów. Niezwykle ważne jest, aby zadbać o jego odpowiednie funkcjonowanie, ponieważ nawet najmniejszy błąd może skutkować tym, że dany konsument nie powróci już do Twojej restauracji, a nawet zniechęci do korzystania z Twoich usług innych. W tym artykule podpowiemy Ci, jakie wyposażenie gastronomii powinno się znaleźć w Twoim lokalu.

wyposazenie gastronomii sprzet do kawy

Co warto wiedzieć planując wyposażenie gastronimii?

Najważniejsze jest trzymanie się zasad bezpieczeństwa i higieny. Ich nieprzestrzeganie może mieć bardzo poważne skutki np. w utracie reputacji, której odbudowanie jest niezwykle trudne. Planując wyposażenie gastronomii musimy odpowiednio zaplanować dostępną przestrzeń. Jeżeli nasz lokal jest niewielki nie ma potrzeby wyposażać go w wielkogabarytowe szafy chłodnicze i inny sprzęt gastronomiczny, który nie zostanie w pełni wykorzystany i tylko niepotrzebnie zajmie dostępną powierzchnię użytkową i zwiększy koszty eksploatacji.

Jaki sprzęt gastronomiczny powinien się znaleźć w lokalu?

Żaden lokal gastronomiczny nie przetrwa bez odpowiednich sprzętów przeznaczonych do przechowywania żywności i napojów. Dlatego bardzo ważne jest wybranie odpowiedniej lodówki lub szafy chłodniczej, dzięki której produkty przeznaczone do przygotowania dań nie ulegną uszkodzeniu. Kolejnym ważnym aspektem jest obróbka cieplna potraw. Odpowiednio dobrany do potrzeb lokalu piec, piekarnik, grill, a nawet kuchenka mikrofalowa wpłyną na jakość serwowanych dań. Nie możemy także zapomnieć o tym, że bardzo ważną rolę odgrywa sprzęt pomagający utrzymać czystość w miejscu przygotowywania i serwowania dań. Zmywarka gastronomiczna czy maszyna do czyszczenia podłóg są jednym ze sprzętów, które powinny się znaleźć w naszym lokalu.