Puree z blendera – idealne do mięs i karmelizowanych warzyw
18 listopada, 2019Puree z blendera można wykonać naprawdę szybko! Nie warto marnować czasu na coś, co może zostać w prosty sposób ułatwione. Wykorzystaj do tego blender kielichowy, który jeśli wybierzesz ten od Vitamocy, szybko wejdzie do Twojego codziennego użytku. Wykorzystuj urządzenia kuchenne tam gdzie tylko się da, by mieć pewność, że optymalnie zarządzasz swoim czasem.
Jakie obroty powinien mieć blender?
Warto jednak pamiętać, że robiąc puree z blendera, obroty nie mogą być zbyt intensywne, żeby nie zrobić nieestetycznej mamałygi.
No to jak przygotować idealne puree z blendera?
By wykonać smakowite i ładne puree z blendera należy wybrać dobrą odmianę ziemniaków. Należy wybierać odmiany mączyste, gdyż z nich wychodzi smaczniejsze puree z blendera. Takimi odmianami są Bryza, Ibis, Gracja, Tajfun.
By wykonać pyszne puree należy obrać ziemniaki około 1/2 kg. Obieramy je i kroimy na równe części. Wrzucamy do niewielkiej ilości zimnej wody, gotujemy aż do miękkości. Należy to sprawdzać, by nie przesadzić i nie rozgotować ziemniaków. Odcedzamy i odparowujemy przez około 2 minuty. Ziemniaki przerzucamy do blendera kielichowego, a następnie dodajemy przyprawy wraz z trzema łyżkami masła i 50 ml ciepłego mleka. Warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej oraz czosnek.
By dopełnić smaku można zastosować biały pieprz ale też tarty parmezan lub szczypiorek. Warto podawać takie pyszne puree z mięsem lub rybami.