
Kuchnia indukcyjna – mleko rozlane, ale problemu brak
28 sierpnia, 2018Czasem rozleje się mleko…
O kuchnia! – się mówi czasem, gdy już mleko rozlane. Tylko, że jeśli mamy do czynienia z kuchnią indukcyjną, to też problem jest nawet nie o połowę, ale o dużo większą jego część – zmniejszony.
Mleko rozlane nie przywrze, nie spowoduje, będących już klasą samą w sobie, przypalonych plam, które potem trudno doczyścić. Podobnie jak te z tłuszczu – takie plamy tylko powodują rujnowanie reputacji kolejnych marek produkujących środki do czyszczenia kuchni. Prawie nigdy nie wygląda to tak, jak w reklamie, czyli jedno przejechanie gąbką lub ścierką – i po problemie.
Kuchnia indukcyjna a ciepło
W przypadku kuchni indukcyjnej, tak to może właśnie wyglądać. Źródło ciepła wówczas to nie palnik, ani w zasadzie żadne pole poza naczyniem w którym jest to, co podgrzewane lub gotowane, ale ciepło powstaje w samym naczyniu, dzięki zjawisku indukcji magnetycznej. Pewnie prawdą przynajmniej częściowo jest, że w przypadku tej kuchenki konieczne jest wyposażenie się w odpowiednie naczynia, i to może być problem.
Warto przejrzeć internet, w celu odszukania informacji o tym, jakie garnki i patelnie, jak również wszelkie inne naczynia potrzebne w gotowaniu, będą idealne na kuchenkę indukcyjną.