
Kawa ziarnista świeżo palona – dlaczego jest lepsza od rozpuszczalnej?
12 kwietnia, 2019Kawa palona czy kawa rozpuszczalna?
Kawa to nieodzowny element naszego śniadanie. Sięgamy po nią także w ciągu dnia. Jedni by się obudzić i zapewnić swojemu organizmowi zastrzyk energii na dalszą część dnia, inni dla doznań smakowych. Bo cóż lepiej smakuje po lunchu niż filiżanka espresso. Także fani słodkości uwielbiają kawę, w zestawieniu ze słodkim deserem kremowe cappuccino czy letnie frappe sprawdza się idealnie. Kawa to także pretekst do biznesowych czy przyjacielskich spotkań na mieście. W związku z ogromnym zainteresowaniem jakim cieszy się ostatnimi czasy kawa oraz napoje kawowe warto zadać sobie pytanie czy kawa ziarnista świeżo palona jest lepsza od rozpuszczalnej? A jeśli tak to dlaczego? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie, poniżej, biorąc pod uwagę kilka czynników.
Kawa ziarnista świeżo palona – podstawa pysznego napoju
Jest kilka aspektów, które należy wziąć pod uwagę zastanawiając się, który rodzaj kawy jest lepszy rozpuszczalny czy palony. Po pierwsze Kawa mielona, parzona w związku, z tym iż jej obróbka jest zdecydowanie krótsza i łatwiejsza uważana jest za zdrowszą. Co do kofeiny, jej większe stężenie również znajdziemy w kawie ziarnistej świeżo palonej. Kawa rozpuszczalna za to zawiera szkodliwe związki chemiczne takie jak nikiel oraz poprawiacze smaku. Jej kolejny minus to wątpliwa jakość. Zazwyczaj ziarna kawy, z których produkowana jest kawa rozpuszczalna są złej jakości. Na swoją obronę kawa rozpuszczalna ma jedynie niską zawartość kofeiny, a ta wypłukuje z naszego organizmu magnez i w dużych ilościach również nie jest zdrowa dla naszego ciała. Jeśli zatem jesteś osobą, któa ceni sobie głęboki smak kawy, jej aromat oraz właściwości pobudzające zdecydowanie powinieneś wybrać palone ziarna kawy.