Herbata biała – wyjaśniamy dlaczego warto ją pić

Herbata biała – wyjaśniamy dlaczego warto ją pić

23 lipca, 2019 Wyłączono przez KKn

Na rynku są dostępne bardzo różne rodzaje herbat – zielona, czarna, czerwona, czy z owocami. Dlaczego więc warto sięgnąć po tę białą. W tym wpisie dowiecie się dlaczego herbata biała ma dużo pozytywnych właściwości i warto po nią sięgać jak najczęściej.

Jakie właściwości ma herbata biała?

Ten rodzaj herbaty cechuje się wieloma właściwościami, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i funkcjonowanie. Przede wszystkim herbata biała posiada najwięcej antyoksydantów, które chronią nas przed uszkodzeniami, które mogą wywołać wolne rodniki. Inne wartościowe składniki to aminokwasy i witaminy. Dzięki temu częste i regularne spożywanie zmniejsza cholesterol oraz ciśnienie krwi. Te elementy mają znaczący wpływ na całość funkcjonowanie układu krwionośnego. Innym zastosowaniem herbaty białej jest walka z zapaleniem stawów lub osteoporozą. Powinniśmy ją spożywać w okresie przeziębień i chorób, ponieważ ma działanie antybakteryjne i zapobiega rozwijaniu się wirusów w organizmie.

herbata biała - właściwości

Jak poprawnie zaparzyć herbatę?

Herbata biała powinna być zaparzana w wodzie o temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza. Łyżeczkę suszu powinniśmy zalać około 120 ml wody o odpowiedniej temperaturze. Czas parzenia, który przynosi najlepszy pożądany smak i właściwości to od trzech do pięciu minut. Im mocniejszą i bardziej aromatyczną chcemy mieć herbatę musimy dodać więcej suszu i wydłużyć czas parzenia herbaty. Dodatkowym atutem parzenia tego rodzaju herbaty jest to, że można ją zaparzać kilkukrotnie. Warto więc sięgać po ten rodzaj herbaty ponieważ może ona skutecznie zapobiegać niepożądanym chorobom.

herbata biała - dobra dla zdrowia