
Crumble z patelni, czyli prawdziwie jesienny deser!
23 listopada, 2020Jesień jest okresem, w którym przygotowujemy nieco inne dania i desery niż na przykład latem, kiedy mamy dostęp do wielu więcej rodzajów świeżych warzyw i owoców. Istnieje jednak całkiem sporo przepisów na przepyszne jesienne przysmaki, takie jak crumble z patelni. Sprawdź czym jest i jak go przygotować!
Czym jest deser o nazwie crumble?
Wspomniana już przez nas kilkukrotnie nazwa crumble odnosi się do iście jesiennego deseru. Są nim owoce zapiekane pod kruszonką z ciasta. Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i możemy stworzyć go tak naprawdę w kilkanaście minut. Nie potrzebujemy do tego wielu składników ani zaawansowanych umiejętności. Takie słodkie, ciepłe i miękkie owoce oblane sokiem, skrywające się pod delikatną, ale chrupiącą kruszonką. Doskonale sprawdzą się kiedy mają odwiedzić Cię goście, czy kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Naprawdę trudno się im oprzeć!
Przepis na crumble z patelni ze śliwkami
Aby przygotować takie pyszne, jesienne crumble z patelni, potrzebne nam będą następujące składniki. Podstawa dania, czyli śliwki, skrobia ziemniaczana, cukier, odrobina cynamonu, a także zimne masło oraz mąka. Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy ze sobą w misce, aż stanie się zwarte i klejące. Owoce myjemy i pozbywamy się pestek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, np. połówki lub ćwiartki. Dodajemy do nich skrobię, cynamon oraz cukier i mieszamy. Tak przygotowane owoce układamy na patelni, a następnie rwiemy ciasto i posypujemy nim owoce. Deser pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.