Dieta lacto gluten free – trend czy pomysł na zdrowe żywienie?

Dieta lacto gluten free – trend czy pomysł na zdrowe żywienie?

24 lipca, 2018 Wyłączono przez JP

Nowinki związane ze zdrową dietą szybko przenikają do mediów. Każdego dnia dziennikarze, powtarzając za ekspertami, przypominają, o szkodliwości nabiału i pieczywa. Właśnie dlatego wielu z nas decyduje się na dietę eliminacyjną.

Dieta free, czyli kilka słów o wykluczeniu składników ze swojej diety

Dieta wegańska i wegetariańska, frutarianizm i żywienie zakładające usunięcie z jadłospisu przetworów mleczarskich i zawierających niektóre ziarna zawierające gluten należą do grupy tzw. eliminacyjnych. Jak sama nazwa wskazuje, nie używamy w przygotowywanych posiłkach określonych składników. Dieta lacto gluten free eliminuje dwa jednocześnie więc skomponowanie zbilansowanego i smacznego posiłku może okazać się wyzwaniem.

Zdjęcie przedstawia posiłek na diecie lacto gluten free.

Zasady budowania takiej diety

Po pierwsze – usuń pszenicę, jęczmień, owies i żyto ze swoich posiłków. Niezbędną porcję węglowodanów w diecie gluten free zastąpisz ryżem lub kaszą jaglaną. Laktoza jest zawarta w mleku i jego przetworach. Mleko zwierzęce łatwo zamienisz na roślinne, zamiast masła używaj musztardy lub ketchupu. Zamiast jajka do związania ulubionych kotlecików użyj namoczonego siemienia lnianego. Sprawdzaj również propozycje, które znajdziesz na portalach zrzeszających wegan. Znajdziesz tam z pewnością przepisy łatwe do zaadaptowania w diecie lacto i gluten free. Wśród nich – pomysł na twarożek oraz śmietankę z nerkowców. Poznaj bogactwo owoców i warzyw i roślin strączkowych, których od tej pory nie może u Ciebie zabraknąć!